Hoppa till innehåll

Om Badhuset

Gammal bild på VarmbadhusetDet gamla varmbadhuset i Falkenberg stod klart 1915 och det var helt i tidens linje att ha ett badhus där stadens invånare kunde tvätta sig rena.

I början på 80-talet byggdes Klitterbadet om från att vara en 50-metersbassäng utomhus till att bli en simhall, alltså inomhus. Varmbadhuset hade därmed spelat ut sin roll och byggdes om till Kommunala musikskolan, som sedan bytte namn till Kulturskolan. I och med detta gjordes mycket av inredningen om, framför allt i den södra delen av huset gjordes planlösningar om, badmästarens kök togs bort och de flesta rum gjordes om antingen till kontor eller undervisningsrum för musik med ljudisolering och ljuddämpning.

2020 färdigställdes det som än idag är Falkenbergs kommun största byggprojekt, Argus, och då flyttade Kulturskolan in där och därmed blev det gamla varmbadhuset öde igen.

Så 2022 var det äntligen dags att få in hyresgäster i huset igen. Efter annonsering i Hallands Nyheter följt av en månad då alla var välkomna att skicka in intresseplaner blev vi utvalda till att jobba vidare med vår idé. Till en början gick det under arbetsnamnet Musikens hus, men då vi ganska fort förstod att det fanns ett stort intresse även bland andra kulturformer, inte minst bland stadens konstnärer, så fick namnet kort och gott bli Badhuset. Det är ju dessutom ofrånkomligt då det står med stora bokstäver på det q-märkta huset BADHUS.

Nu ser vi fram emot många år med konserter, utställningar, föreläsningar mm samt att mycket kultur i alla former skall skapas i huset.